01 June 2008

de grote DONORSHOW

de grote DONORSHOW... het programma waarover nog meer ophef is gemaakt dan over de Gouden Kooi bij Tien/Talpa is net een half uurtje onderweg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de hele week als ik er iets over hoorde dacht van.. BAH, wat onsmakelijk! moet dat nu?! 

Aan de andere kant, een vriendin van mij wachtte jaren geleden eenzelfde lot als Bart de Graaf. Gelukkig kreeg ze op tijd nog een kans. Na twee mislukte transplantaties stond ze op het punt om plaats te maken voor anderen op de lijst. Maar net voor ze zich van de lijst wilde laten halen was daar een derde nier, en daar is ze nu al minstens 12jaar (meen ik) gelukkig mee. Geen dialyses meer, nooit meer futloos, kapot, en lamlendig. Ze kan weer sporten (en dat doet ze veel) en ze is er ook nog knapper op geworden ook; de PRETnison uit de pre-nier-tijd was niet echt een PRETje. Ik zie haar vrijwel elke maandagavond op de sportschool en meestal kletsen we dan nog wat in de sauna. Ik ben deze week niet kunnen gaan (en het was toch pinkstern) maar ik had graag haar mening gehoord over deze show. 

Nu is de show al een tijdje onderweg, en al bij de eerste beelden van de donor, Lisa, schoten mij de tranen in de ogen. Enerzijds is er de identifcatie met een jong iemand (37jaar is ze pas) die de dood in de ogen moet kijken. Lisa heeft nog maar ca. 6mnd te leven ivm een ongeneeslijke hersentumor. Anderzijds de moed van deze vrouw. 

Is het wel moed? Zou ik hetzelfde doen? Dat vraag ik me af. Lekker makkelijk om nu volmondig JA te roepen. Dus dat laat ik nu ook achterweg. Ik HOOP wel dat ik de moed zou hebben. En alleen al daarom kijk ik nu anders tegen de show aan, in mij heeft het in ieder geval weer het besef duidelijk gemaakt dat er wat MOET gebeuren. De kritiek die het programma heeft gekregen is deels terecht natuurlijk... Lisa zit (zoals ze zelf al zegt) een beetje voor God te spelen, maar ja. Als DIT ervoor zorgt dat er komend jaar meer donoren bijkomen... dan is het me dat wel waard! En dat zal ook de overweging zijn geweest van de programmamakers. Want ze brengen het wel erg gepast. Het is geen quizshow, geen spanning creeërende momenten alla Weekend Millionairs, om maar te zwijgen van een of ander reclameblok. Nee, ze brengen het dusdanig dat mijn BAH-gevoel volledig verdwenen is. 

JA! ik ben overtuigd. Het is erg dat er een programma als dit moest komen om de discussie weer nieuw leven (erg toepasselijk in deze) in te blazen. Mar ik ben blij dat het er is gekomen en dat het gepaard is gegaan met alle ophef. 

En hoewel ik zeker weet dat ik al bij het donorregister geregistreerd sta als donor, weet ik niet zeker hoe ik er sta. Misschien heb ik destijds wel besloten om die keuze aan mijn nabestaanden over te laten. Ik zadel de evt. artsen en mijn eventuele nabestaanden niet op met die keuze. Ik vul nogmaals het papiertje in en bepaal ZELF dat ze alles mogen hebben wat ze ook nog maar denken te kunnen gebruiken om iemand anders gelukkig te maken. 

Doe net als ik en ga naar www.bnn.nl of direct naar www.donorregister.nl en vul dat formulier in! 

Bedankt! 

Dagmar 

NAWOORD: Tja... had ik dat nu toch goed aangevoeld? Gaandeweg de show dacht ik toch echt dat Lisa (alias Leonie)haar nier ging afstaan! Is het nu een koude douche dat het toch maar SHOW is??? ja, een beetje wel. Maar ik denk wel dat BNN weer op BNN-achtige wijze de aandacht heeft weten te vestigen op een zeer belangrijk onderwerp. COMPLIMENTEN! Toen Bart met BNN begon dacht iedereen (ik voorop) dat ze binnen een paar jaar weer van de buis zouden verdwijnen. Nu is het samen met de EO en de VPRO de enige echte publieke omroep die er toe doen! 

SUPER!!! 

en wat een ontknoping ;) 

PS: ik had natuurlijk snel deze hele blog kunnen wissen en net kunnen doen alsof het me niks had gedaan... die grote vent heeft zitten huilen voor een beetje acteerwerk... tsjonge... Maar nee, het is me toch te aangrijpend geweest en het onderwerp is toch tte belangrijk om naast me neer te leggen, dus blijft het lekker staan. en lach me maar uit.... Zolang je maar je donorkaart invult maakt dat mij voor één keer niks uit.

No comments:

Post a Comment